Concert Simfonic Extraordinar – Cele 4 anotimpuri – 15 iunie 2023

Concert Description

Pentru concertul din 15 iunie 2023 vă propunem un program alcătuit din lucrări programatice din secolele XVII-XVIII, susținut de orchestra simfonică sub conducerea dirijorului Cristian Spătaru în compania solistului concertist Liviu Prunaru.

Vom deschide seara cu Battalia a 10 de Heinrich Ignaz Franz Biber. Născut în 1644, Biber a fost violonist și compozitor. Cunoscut pentru lucrările sale dedicate viorii (printre primele partituri pentru vioară solo, ce au contribuit la progresul tehnicii instrumentale), compozitorul austriac a scris partituri din toate genurile. Battalia a 10 este o piesă ce simbolizează tocmai evenimentele ce se petrec într-o bătălie – însușiri pe care le veți putea observa în ritmurile, sonoritățile și dialogurile tematice inovative pentru perioada în care lucrarea a luat ființă.

În continuarea primei părți a concertului, Liviu Prunaru ne va propune varianta sa interpretativă a celebrului ciclu de concerte pentru vioară și orchestră Anotimpurile de Antonio Vivaldi. Fiecare dintre cele patru concerte este alcătuit din trei părți, pe care le veți putea deosebi cu siguranță! Primăvara veți putea observa trilurile păsărilor, dezghețarea apelor și revenirea la viață a întregii naturi. Vara va aduce cu ea căldura toropitoare urmată de furtuni și de apusurile memorabile, colorate. Toamna aduce bucuria petrecerilor ocazionate de culesul recoltelor, în timp ce Iarna vă propune, pentru final, forța viscolului dar și atmosfera calmă prilejuită de ninsoarea liniștită ce cuprinde întregul peisaj.

Concertul se va încheia cu Simfonia a nr. 45 în fa diez minor de Joseph Haydn, cunoscută sub numele de „Despărțirea”. Povestea acestei lucrări este relatată de Haydn biografilor săi astfel: șederea muzicienilor la reședința de vară a prințului Esterházy se prelungise neașteptat de mult, astfel încât regăsirea cu familiile lor întârzia nepermis. Prin urmare, pentru unul dintre concerte, Haydn a compus această simfonie în care, muzicienii părăsesc pe rând scena, în final rămânând doar două viori în surdină.

Astfel ne vom lua și noi „la revedere” de la publicul nostru, aproape de încheierea celei de-a 70-a stagiuni.

Concertul va fi transmis integral live pe Virtual Concert Hall iar biletele virtuale pot fi achiziționate de aici.


Concert Details
  • Location:

    Sala Ion Baciu