Comunicat de presă – Concert simfonic extraordinar – 10 octombrie 2019

“Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi și Astor Piazzolla, pe scena Filarmonicii

“Anotimpurile” lui Antonio Vivaldi și cele ale lui Astor Piazzolla îi aduc pe scena Filarmonicii ploieștene pe violoniștii Gabriel Croitoru și Simina Croitoru într-un nou concert extraordinar. Joi, 10 octombrie, de la ora 19.00, orchestra simfonică a Filarmonicii vă oferă varianta originală a impresionantei lucrări, scrisă de Vivaldi în 1721, alături de cea revizuită, în 1970, de Piazzolla: Anotimpurile vs Anotimpurile din Buneos Aires.

Gabriel Croitoru este solist concertist al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești și al Orchestrelor și corurilor Radio. Deține funcția de solist cvartet, ca vioara I a Cvartetului de stat Transilvan, al Filarmonicii din Cluj-Napoca și este profesor universitar doctor la Universitatea Națională de Muzică București.

Laureat al unor prestigioase competiții internaționale precum Henryk Wieniawski, Nicolo Paganini, Tibor Varga, Fritz Kreisler, Pablo de Sarasate, Zino Francescatti, violonistul Gabriel Croitoru este apreciat pretutindeni pentru performanțele sale solistice și camerale de excepție. Apreciat pentru tehnica sa de însuși Yehudi Menuhin, din anul 2008, în urma câștigării concursului  pentru atribuirea dreptului de folosință, cântă pe vioara făurită de Joseph Guarnerius, “del Gesu” în anul 1731, supranumită „Catedrala”, care i-a aparținut maestrului George Enescu, instrument aflat actualmente în patrimoniul Muzeului Național „George Enescu”.

Absolvent al Universității Naționale de Muzică din București, Gabriel Croitoru a susținut recitaluri ca solist pe marile scene ale lumii: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, S.U.A., China, Cehia, Bulgaria, fosta U.R.S.S., Ungaria, România ș.a.  A apărut, de asemenea, ca solist, în peste 800 de concerte publice, în compania unor orchestre importante, cum ar fi London Royal Philharmonic, Lucerne Chamber Orchestra, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Marseille Orchestral Ensemble, Queen Sofia Chamber Orchestra sau orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Lyon, Galicia, Salonic, Sevilla, Cannes, Nisa și numeroase orașe din România.

Născută la Bucureşti în 1990, într-o familie de muzicieni, Simina Croitoru s-a dovedit de foarte tânără un talent ieşit din comun. Îndrumată de părinţii săi, Ioana şi Gabriel Croitoru, la vârsta de şapte ani cucereşte premiul I la concursurile internaţionale „George Georgescu” de la Tulcea şi „Citta di Stressa” din Italia. Elevă a liceului de muzică „George Enescu” din Bucureşti, la clasa prof. Carmen Runceanu, Simina Croitoru obţine premiul I la toate Olimpiadele şi concursurile naţionale la care a participat („Paul Constantinescu”, Ploieşti, 1997, „Sigismund Toduţă”, Cluj-Napoca, 1998, „Garabet Avachian”, Bucureşti, 2002, „Lira de Aur”, Suceava, 2003, „Mihail Jora”, Bucureşti, 2005), precum şi la numeroase concursuri internaţionale („Jeunesses Musicales”, Bucureşti, 1999, „Rovere d’Oro”, San Bartolomeo, 2003, „W.A.Mozart”, Târgovişte, 2004, „Cornelia Bronzetti”, Câmpina, 2005 etc.).

A susţinut recitaluri pe marile scene bucureştene (Ateneul Român, Sala „Dalles”, Academia de muzică, Sala Radio, Fundaţia „C.I.Drăgan” ş.a.), dar între anii 1998- 2010 a avut şi numeroase apariţii în concert, alături de mari orchestre naţionale şi internaţionale (Orchesta Simfonică „Bucureşti”, Orchestra Simfonică „Sonderhausen”, Germania, Orchestrele Filarmonice din Braşov, Oradea, Ploieşti, Galaţi, Sibiu, Târgu Mureş, Cluj, Bacău, Botoşani, Craiova, Arad, Suceava, Râmnicu Vâlcea). A participat, de asemenea, la o serie de turnee artistice și a susținut concerte televizate în Italia, Austria, Germania, Elveţia, Republica Cehă, Ungaria, Turcia.

Rezervări la nr. de telefon 0734 335 067

Sponsori oficiali: Alexandrion Group, BES România, Bergenbier, Apa Nova, BRD, Bristot, Conpet, Cora, Școala de Flori, The Fable, PECEF, Stenota, Delice, West Mall.

Parteneri media: Agerpres, ArteFapte, Jurnalul Prahovean, KissFM, MagicFM, Mediasud, Ploiești TV, Fapt Divers, Ploieștii, Prahova Business, Prahova Economică, Prahova News, Prahova TV, Radio Prahova, Info Ploiești City, Radio România Muzical, Stiri Actuale, Telegrama, TVR, Valea Prahovei TV.