Comunicat de presă – Deschiderea Ploiești Jazz Festival – 20 noiembrie 2019

Comunicat de presă – Deschiderea Ploiești Jazz Festival – 20 noiembrie 2019

Deschiderea Ploiești Jazz Festival 2019

Florin Niculescu și quartetul său deschid Ploiești Jazz Festival 2019 alături de orchestra simfonică ploieșteană condusă de la pupitrul dirijoral de Vlad Mateescu. Vă așteptăm miercuri, 20 noiembrie, de la ora 19.00, la concertul cu care debutează cea de-a XIV-a ediție a Ploiești Jazz Festival!

“Ploiesti Jazz Festival” 2019 are loc în perioada 20-24 noiembrie, este organizat de Filarmonica “Paul Constantinescu” Ploiesti si se desfășoară sub egida Ministerului Culturii și Identității Naționale și sub auspiciile Familiei Regale a României.

Florin Niculescu a fost numit de către Ministrul Culturii din Franța „Cavaler al artelor și literelor” în 2013 și este singurul muzician român care a avut onoarea de a fi ales să facă parte din juriul concursului internațional pentru vioară „Jacques Thibaud”, care se desfășoară din doi în doi ani la Paris, una dintre cele mai prestigioase competiții muzicale din lume.

Este absolvent al Liceului de Artă „George Enescu” – București și al Conservatorului Național Superior din Paris. El și-a dezvoltat un limbaj și o sonoritate proprii cu ajutorul pregătirii sale clasice solide, dar și datorită colaborărilor cu unii dintre cei mai mari muzicieni. Tehnica sa impecabilă și virtuozitatea fenomenală, admirate atât de muzicieni cât și de public, sunt mijloacele prin care Florin își exprimă personalitatea.

Marea sa pasiune pentru muzica de jazz îl aduce pe Florin Niculescu în Franța, la Paris, în anul 1991. Întâlnirea sa, în 1992, cu marele Stephane Grappelli (unul dintre cei mai mari violoniști din secolul trecut, fondatorul jazzului francez – colaborarea acestuia cu Yehudy Menuhin stă mărturie în inimile nenumăraților fani din întreaga lume) este determinantă.

Din anul 1992 Florin Niculescu participă intens la viața muzicală artistică din Franța fiind solicitat de cele mai populare vedete precum Charles Aznavour, Roberto Alagna, Patrik Bruel, Johnny Hallyday, Henry Salvador etc.

A susținut nenumărate concerte cu cei mai de seamă artiști ai scenelor de jazz: George Benson, Bireli Lagrene, Christian Escoudé, Hank Jones, Billy Taylor, Wynton Marsalis, Russell Malone, Christian McBride, Paquito D’Rivera, Mulgrew Miller, Lewis Nash, Houston Person, Clark Terry, Jimmy Heath etc.

În 1999 a înregistrat albumul „Gypsy Ballad”, care a primit titlul de „Albumul de Jazz al Anului”, pentru care a fost premiat la „MIDEM Talent Jazz” în 2001. Au urmat participări la cele mai mari festivaluri de jazz, precum „Vienna Festival”, „Jazz in the Marciac”, unde a cântat alături de pianistul Keith Jarrett.

A cântat cu Bireli Lagrene, Babik Reinhardt, Jimmy Rosenberg și Bucky Pizzarelli în primul Festival „Django Reinhardt” în New York. În 2001, Bireli Lagrene a înființat un cvintet numit „Gipsy Project”, asemănător cvintetului „Hot Club de France” – care îi avea în componență pe Django Reinhardt și Stephane Grappelli, și îl roagă pe Florin Niculescu să ocupe locul celui din urmă. În această formulă au făcut cunoscută publicului internațional de jazz muzica celor doi mari muzicieni, în stilul jazz manouche.

Biletele, în valoare de 100 de lei/zilele I-IV și 160 de lei/ziua V se găsesc la casa de bilete a Filarmonicii, la standul amenajat în hipermarketul Cora din AFI Ploiești și online, pe www.filarmonicaploiesti.ro. Abonamentele, valabile pentru toate cele cinci zile de festival, costă 400 de lei și pot fi achiziționate exclusiv de la casa de bilete a Filarmonicii.

Share this post