Comunicat de presă – Deschiderea stagiunii 68 – 17 septembrie 2020

Posted by: filarmonica ploiești Category: Comunicate de presă

Comunicat de presă – Deschiderea stagiunii 68 – 17 septembrie 2020

COMUNICAT DE PRESĂ

Filarmonica „Paul Constantinescu” deschide stagiunea cu numărul 68 cu un concert dedicat împlinirii a 250 de ani de la nașterea lui Ludwig van Beethoven, recunoscut ca unul din cei mai mari compozitori din istoria muzicii. Joi, 17 septembrie 2020, de la ora 19.00, orchestra simfonică ploieșteană și maestrul Radu Postăvaru prezintă „Allegretto pentru orchestră” în Mi bemol major, WoO 3, Romanțele pentru vioară și orchestră nr. 1 în Sol major, op. 40 și nr. 2 în Fa major, op. 50 și Simfonia nr. 1 în Do major, op. 21, toate aparținând „titanului din Bonn”. Solist este violonistul Florin Croitoru, unul dintre cei mai cunoscuți și iubiți violoniști români.

După concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnányi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa din Austria ca fiind un „solist fenomenal” (OÖ Nachrichten Linz), măiestrind o „tehnică perfectă” (Neue Kronen Zeitung Viena). A apărut în nenumărate recitaluri și concerte, în numeroase țări din Europa, Asia, Africa și Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câștigat 11 premii la diferite concursuri internaționale de vioară. În 1992, în urma obținerii premiului I la Concursul International de Vioară Fritz Kreisler de la Viena, a devenit primul și până astăzi singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu.

Deschiderea Stagiunii 2020-2021 vine după o perioadă plină de evenimente adaptate noilor condiții de lucru impuse de autorități. După declararea stării de urgență, în luna martie 2020, Filarmonica „Paul Constantinescu” a mutat activitatea în mediul on-line, înregistrările a numeroase concerte fiind oferite publicului pe platformele de socializare. Acesta a fost punctul de plecare al unui nou proiect al Filarmonicii ploieștene, o premieră în România: Virtual Concert Hall (mai multe detalii găsiți aici: https://filarmonicaploiesti.ro/despre-virtual-concert-hall/). În luna iunie, Filarmonica a reluat concertele live, în formulă restrânsă dar fără a afecta în vreo măsură calitatea actului artistic. Primul eveniment de acest fel a avut loc pe 4 iunie 2020 pe scena Parcului Municipal Vest, acesta fiind urmat de numeroase alte concerte și recitaluri susținute de artiști ai Filarmonicii pe esplanada Bisericii Sfântul Andrei din Ploiești sau în curtea sediului său din str. Anton Pann nr. 5. Adevărata provocare a constituit-o organizarea celei de-a treia ediții a Festivalului Jazz on the Rooftop, care s-a desfășurat în condiții adaptate noilor cerințe legislative în domeniul securității și sănătății publice.

Pe parcursul întregii stagiuni 2020-2021, Filarmonica ploieșteană îşi va continua misiunea de susţinere şi promovare a  valorilor culturale, prin organizarea unor evenimente de anvergură, cu invitaţi de renume şi programe extraordinare.

Orchestra simfonică va performa pe scena “Ion Baciu” sub bagheta unor mari dirijori precum: Radu Postăvaru,   Ovidiu Bălan, Vlad Mateescu, Alexandru Ilie, Mircea Pădurariu,  Tiberiu Oprea, Sabin Păutza etc., alături de solişti ca Florin Croitoru, Ioana Maria Lupașcu, Cristian Cucu, Marian Cucu, Octavian Lup, Florin Ionescu Galați, Gabriel Croitoru, Mădălin Voicu jr., Simina Croitoru, Analia Selis etc.

Deschiderea Stagiunii 2020-2021 pentru fiecare secţie a Filarmonicii se desfăşoară după un calendar bine stabilit, Orchestra Populară Flacăra Prahovei, Ploiești Jazz Trio și Corul Filarmonicii “Paul Constantinescu” având pregătite deja evenimente excepționale.

Jazz-ul va ocupa, și în această stagiune, un loc important în activitatea Filarmonicii „Paul Constantinescu”. Cea de-a XV-a ediție a Ploiești Jazz Festival va avea loc în perioada 25-29 noiembrie 2020, iar abonamentele, deja  puse în vânzare în regim early bird, se bucură de interesul tot mai multor iubitori ai genului. Aşa cum publicul s-a obişnuit, festivalul internaţional de jazz de la Ploieşti va fi precedat de o campanie de promovare a sa ce va întruchipa forma unui mic festival, amănunte  urmând a fi dezvăluite  în preajma evenimentului.

Luna decembrie aduce în prim-plan un alt eveniment de anvergură, Balul Filarmonicii. Cea de-a patra ediție a acestui grandios eveniment va fi găzduit, ca de obicei, de Sala Coloanelor a Palatului Culturii, bijuterie arhitecturală a Ploieștiulului.

Și în această stagiune Filarmonica are în vedere asumarea, cu responsabilitate, a  procesului educativ al generaţiei tinere, astfel că elevii de toate vârstele vor putea participa la concerte destinate exclusiv lor.

Important de menționat este faptul că toate evenimentele Filarmonicii ploieștene se desfășoară în condiții de maximă securitate sanitară, în contextul epidemiologic actual. Toți participanții, echipa organizatoare, staff-ul tehnic, artiștii și publicul vor fi supuși triajului observațional, vor fi stabilite căi de acces/evacuare, vor exista puncte de dezinfecție a mâinilor, iar purtatea măștilor de protecție va fi obligatorie pe toată perioada derulării evenimentului. De asemenea, sala “Ion Baciu” va funcționa la jumătate din capacitate, astfel că fiecare scaun ocupat va avea alături un scaun liber.  Biletele vor fi disponibile pe site-ul www.filarmonicaploiesti.ro, iar la casa de bilete va fi încurajată plata cu cardul.

Mulţumim sponsorilor și partenerilor noștri: Alexandrion Group, Apa Nova Ploiești, Asociația “Un strop de fericire”, BES Romania, Bergenbier (Molson Coors), BRD Groupe Societe Generale, Bristot, Conpet, Cora, Cofetăriile Delice, DigiSign, The Fable, PECEF Tehnica, Școala de Flori, Stenota, Apazol Trans, Artsani, Colegiul de Artă “Carmen Sylva” Ploiești, Cărturești, Ekonational Distribution, Fundația “Prețuiește Clipa” Generali, Hale și Piețe SA, Industrial GP, ISTIN, Librăriile Humanitas, The Iconic Estate (Alexandrion Group), Lazarini, New London, Ploiești Shopping City, Porsche Bucuresti Vest 2, Rotary Ploiești, Servicii Gospodărire Urbană, Teatrul “Toma Caragiu” Ploiești, Starbucks, Studio Panda, Tymbark, Uniunea Elenă din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, UPG, Veolia, VisionStar și West Mall, care au ales să se implice în desfăşurarea celei de a 68-a stagiuni a Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești.

 

 

Share this post