Comunicat de presă – Deschiderea stagiunii 69 – 2021-2022

Posted by: filarmonica ploiești Category: Comunicate de presă

Comunicat de presă – Deschiderea stagiunii 69 – 2021-2022

COMUNICAT DE PRESĂ

Filarmonica “Paul Constantinescu” deschide stagiunea cu numărul 69 cu un concert inclus în programul Festivalului Internațional “George Enescu”, performanță atinsă pentru al cincilea an consecutiv. Condusă de la pupitrul dirijoral de maestrul Radu Postăvaru, orchestra simfonică ploieșteană îl va avea invitat pe pianistul spaniol Josu de Solaun. Programul va debuta cu Concertul nr. 1 în do minor pentru pian, trompetă și orchestră de coarde, op. 35 de Dmitri Șostakovici (trompetă solo: Cristian Cucu) și va continua cu Suita Simfonică „Burghezul gentilom”, op. 60, de Richard Strauss.

Pe parcursul întregii stagiuni 2021-2022, Filarmonica ploieșteană îşi va continua misiunea de susţinere şi promovare a valorilor culturale prin organizarea unor evenimente de anvergură, cu invitaţi de renume şi programe extraordinare.

Orchestra simfonică va performa, pe scena “Ion Baciu” și nu numai, sub bagheta unor mari dirijori precum: Radu Postăvaru, Tiberiu Oprea, Walter Hilgers, Liviu Prunaru, Alexandru Ilie, Vlad Vizireanu, Cristian Spătaru, Ovidiu Bălan, Vlad Mateescu, Daniel Enășescu, Matei Corvin, Leonard Dumitriu, Matei Pop, Alain Paris, Tiberiu Soare, Ionuț Podgoreanu, Alexandru Ganea etc., alături de solişti ca Josu de Solaun, Analia Selis, Mariano Castro, Valentina Sviatlovskaya-Prunaru, Liviu Prunaru, Laura Bretan, Mihai Ungureanu, Emanuel Rupa, Octavian Lup, Mihai Sârbu Horia Maxim, Florin Ionescu-Galați, Corina Ibănescu, Ștefan Ignat, Ioana Maria Lupașcu, Florian Mitrea, Daria Tudor, Cornel Pană, Adelina Niță, Ondin Brezeanu, Alexandru Tomescu, Costin Soare, Antonia Tudose, Radu Sinaci, Gabriel Croitoru, Csiky Boldizsar, Remus Azoiței, Mihale Leonard, Sebastian Tegzeșiu Lorena Țecu, Vikram Sedonia, Daniel Goiți, Ioana Movileanu, Ionuț Podgoreanu etc.

Deschiderea Stagiunii 2021-2022 pentru fiecare secţie a Filarmonicii se desfăşoară după următorul calendar: orchestra simfonică în data de 16 septembrie 2021, orchestra populară „Flacăra Prahovei” în data de 1 octombrie 2021 şi „Ploieşti Jazz Trio”, în cea de-a doua parte a lunii octombrie 2021.

Melomanii prahoveni și nu numai se vor putea bucura și de două concerte – turneu: Duelul viorilor și Violloncelissimo. De asemenea, în luna noiembrie a acestui an, este programat să aibă loc Festivalul “Cunună de cântec Românesc”, un eveniment destinat tinerilor cu evidente calități interpretative, cu un repertoriu corespunzător, cu o ținută scenică adecvată şi o vestimentație specifică zonei folclorice reprezentate.

Aceste evenimente vin la finalul unei stagiuni estivale extrem de bogate, în cursul căreia au fost organizate numeroase concerte și recitaluri în aer liber pe esplanada Palatului Culturii, la scena amenajată între cele două ronduri ale Bulevardului Independenței sau la Parcul Bucov. Cel mai important rămâne, însă, Jazz on the Rooftop, Festivalul Internațional ajuns la ediția a patra, care a avut loc pe terasa clădirii din sticlă din centrul Ploieștiului. Vom continua să aducem muzica mai aproape de public, astfel că orchestrele Filarmonicii vor fi prezente și în viitor la acțiunile organizate de partenerii noștri tradiționali. Prima manifestare de acest gen se va desfășura chiar în această lună, în perioada 24-26 septembrie, când Orchestra Populară “Flacăra Prahovei“ va evolua în cadrul Festivalului “Alfabetul Conviețuirii”, un maraton artistic ce va însuma peste 15 ore de spectacol.

Filarmonica “Paul Constantinescu” va organiza în această iarnă, în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova și Primăria Ploiești, cea de-a treia ediție a Festivalului Internațional de Canto “Cezar Ouatu” (toate detaliile se găsesc pe ficco.ro).

Jazz-ul va ocupa, și în această stagiune, un loc important în activitatea Filarmonicii “Paul Constantinescu”. Cea de-a XVI-a ediție a Ploiești Jazz Festival va avea loc în perioada 20-24 octombrie 2021. Şi anul acesta Ploieşti Jazz Festival se va desfăşura sub egida Ministerului Culturii şi sub auspiciile Familiei Regale a României. Aşa cum publicul s-a obişnuit, festivalul internaţional de jazz de la Ploieşti va fi precedat de o campanie de promovare a sa ce va întruchipa forma unui mic festival, amănunte urmând a fi dezvăluite în preajma evenimentului.

Până atunci însă, Ploiești Jazz Trio va continua să se implice în proiectele educative pe care și le-a propus și va organiza în continuare concerte-lecţie cu programe diverse şi atractive, workshop-uri destinate cunoscătorilor şi celor mai puţin iniţiaţi, activități care vor aduce jazz-ul mai mult în atenţia spectatorilor de toate vârstele.

Luna decembrie aduce în prim-plan un alt eveniment de anvergură, Balul Filarmonicii. Cea de-a patra ediție a acestui grandios eveniment se va desfășura pe 18 decembrie 2021 sub egida Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale şi va fi găzduit, ca de obicei, de Sala Coloanelor a Palatului Culturii, bijuterie arhitecturală a Ploieștiulului.

Și în această stagiune Filarmonica are în vedere asumarea, cu responsabilitate, a procesului educativ al generaţiei tinere, astfel că elevii de toate vârstele vor putea participa la concerte destinate exclusiv lor. De altfel, se intenționează imprimarea, în studioul Filarmonicii ploieștene, a două noi DVD-uri destinate celor mici, și anume Hänsel şi Gretel, de Engelbert Humperdinck pe libretul adaptat de sora sa Adelheid Wette, și basmul “Petrică şi Lupul”, o minunată poveste imaginată de compozitorul rus Serghei Prokofiev.

Share this post